Tisdag 20 mars: ”Jordbruket ur biets perspektiv” – föreläsning med Jenny Ekman från Naturskyddsföreningen, sakkunnig inom jordbruk. Hon berättade om binas situation i det moderna jordbruket. I samband med föreläsningen gjordes en utställning under 2 veckor på biblioteket i Eksjö och
i Mariannelund i samarbete med S. Vedbo Biodlarförening.
Lördag 23 mars: Earth Hour. Som en symbolisk handling angående klimatförändringarna genomfördes under kvällen det sedvanliga fackeltåget med nedsläckning av stadens belysning med efterföljande aktiviteter i kyrkan.
Under dagen fanns vi på plats på Återvinningscentralen och informerade om återbruk – ”Slutslängt!” och delade ut informationen -” I första hand – Second Hand”. På biograf Metropol visades filmen ”Avtryck”. Ute på stán pågick även olika aktiviteter.
Fredag 29 mars: Långfredag vid Hyttens kvarn. Vi gjorde vår traditionsenliga vårvandring, byggde fågelholkar och grillade vår korv. En trivsam dag på Hytten.
Lördag 27 april: Utflykt till Ryningsholms våtmarker. Sedan 2021 pågår våtmarksprojektet ”Ryningsholms våtmarker” som vi ansvarat för med hjälp av Riks och Emåförbundet. Emåförbundet presenterade projektet på plats.
Torsdag 9 maj: Gökotta i Borgmästarängen Det är en tradition för Friluftsfrämjandet och Eksjö Naturskyddsförening att hålla gökotta och göra en fågelvandring i Borgmästarängen på Kristihimmelsfärdsdag. Vi samlas för en vandring i den tidiga morgonstunden för att lyssna in vårfåglarna.
Torsdag 30 maj: Vegetarisk grillfest. Tillsammans med Fobo anordnades en grillkväll ute vid Röda Stugan i Kvarnarp. Det blev en trevlig kväll med enkel samvaro och god mat till självkostnadspris. Vi testade klimatsmarta tips på goda vegetariska grillrätter. Till vår hjälp hade vi Fobos duktige vegetariska kock Ola Johansson.
Söndag 2 juni: Vi ordnade en egen plantbytardag i lokalen i Kvarnarp med bivänliga växter och fika som besöktes av ca 25 plantbytare.
Söndag 16 juni: De vilda blommornas dag. Årets blomsterdag höll vi i Nifsarpsmaden, Eksjö. Kampanjen drivs genom Svenska Botaniska Föreningen. Vi berättade om våra vanligaste växter, men det bjöds också på lite överraskningar.
Tisdag 25 juni: Kommunens politiker besökte Fiskaretorpet: Föreningen hade bjudit in några av kommunens politiker till ett samtal om Fiskaretorpsåsen och Hyttens kvarn. Föreningen redovisade hur våra torp sköts och den verksamhet som bedrivs där. Kommunen har upprättat en lista över kommunägda byggnader som ska säljas. Vi fick besked om att inget av torpen är aktuella för försäljning. Det finns vissa
restriktioner som gäller inom hela Skedhultsområdet.
Lördag 20 juli: ”Ängens Dag” – slåtter på Fiskaretorpsåsen” – i föreningens skötsel av Fiskaretorpsåsen ingår även gräsytor som ska lieslås. Ängen som slås ligger ute på en av uddarna, så med de traditionella redskapen, lie, räfsa, vispesticka, bryne och högaffel genomfördes slåttern.
Söndag 15 september: Upptakt för Natursnokarna. Föreningen inbjöd barn i åldrarna 1–6 år och deras vuxna till aktiviteter i Sjöängen i Eksjö. Den här aktiviteten är ny för föreningen och lockade 50 personer att närvara. Barnen fick delta i olika aktiviteter som skapar en upptäckarlust kopplad till naturen – en barn-och familjeverksamhet där man leker, lär och hjälper naturen eller bara är.
Lördag 21 september: Secondhand-runda – vi besökte först Erikshjälpen i Eksjö. Second hand och loppis är mer hållbart än nyproducerat, och dessutom roligt! Roligare blir det tillsammans. Vi träffades på Erikshjälpen och besökte därefter även Björkas Nytt o Bytt.
Lördag 12 oktober: Tillsynsvandring på Höglandsleden Vi gjorde en översyn av stigen ifrån Klinten – Mossäng – Eksjö Camping ca 12 km. Med kläder efter väder och kaffet nedpackat, förbättrade vi markeringar och klippte sly.
Lördag 26 oktober: ”Ingemar Lind – ”Fågelfavoriter”. Ingemar Lind – en duktig naturfilmare som har varit en trogen gäst hos oss i Eksjö under många år. Han visade och berättade nu om fåglar som saknar rädsla för människor och som har givit honom minnen för livet.
Fredag 1 november: En städdag på Hyttens kvarn. Det fanns de som höjde på ögonbrynen när vi tog dammsugare med oss – där finns ju ingen el. Det löste vi med ett bensindrivet elverk – så rent har det inte varit på evigheter. Annars är det sopborste som gäller.
Lördag 2 november: Höstträff vid Hyttens kvarn – vid vår traditionella höstträff i Allhelgonahelgen gjorde vi en promenad ut till väg 40 och tittade på den nya infarten till Hytten – som nu går att nå via cykelvägen. Vi avslutade med en kopp kaffe av vår medhavda fika framför brasan.
Tisdag 26 november: Invigning av Alversjöskogen. När Alversjöskogen bildades 2021 fanns det inga pengar för att inviga reservatet – det sköts på framtiden. Tillsammans med Länsstyrelsen genomförde kretsen nu en försenad invigning – tidpunkten var lite annorlunda vald då vi bjöd in allmänheten att komma förbi mellan 15 och 19 denna sena höstdag. Det gjordes upp eldar och placerades ut marschaller för att kunna baka krabelurer och värma glögg och hitta vägen dit. Innan mörkret lade sig fanns det många personer som hittade dit. Blev på så sätt en minnesvärd invigning.
Onsdag 13 november: Ekomiddag på Norrby Ängar. Föreningen bjöd in medlemmarna till en trerätters middag på KRAV-gården Norrby Ängar i Värne. Det serverades mycket god och vällagad mat och att det var god uppslutning gjorde kvällen till en fin upplevelse. Gunnel Holmberg läste berättelser och dikter av Pelle Näver.
Lördagen 30 november: Adventsmys med Natursnokarna. Än en gång träffades Natursnokarna i Sjöängen för att ha roligt i naturen – att göra upp eld och grilla eller baka något tillsammans tycker barnen är skoj.
Lördag 7 december: Eksjö Julmarknad. Föreningen vill synas där människor finns. Eksjö Julmarknad är ett utmärkt tillfälle att visa upp vår verksamhet, bjuda på glögg och värva medlemmar. Vi fanns på Krusagårdens innegård. Vår moss- och lavutställning fick stor uppmärksamhet och vi visade bilder på våra torp, Hyttens kvarn och Fiskaretorpet. Information om PEFAS i dricksvatten delades ut och besökarna uppmanades att kräva förbud för evighetskemikalierna. Värvade nya medlemmar.
Lördag 28 december: Mellandagsträff på Fiskaretorpet. Det är en tradition att träffas denna dag under lite mysiga förhållanden. Det var pyntat i stugan, brasan och ljusen var tända och det serverades glögg och pepparkakor. Det fanns möjligheter för de som ville att grilla en korv eller ta sig ett bastubad.